Decor News
Image default
NEWS

Το φιλί του Ηλία Παπαηλιάκη και η όψη της Αθήνας

Το φιλί φέρνει κοντά δυο ανθρώπους. Είναι μια εκδήλωση αγάπης και τρυφερότητας.

Σε μια απ’ τις πολλές πόλεις που έχει χάσει το μαζί, μέσα από ένα φιλί, το Ίδρυμα Ωνάση παίρνει την πρωτοβουλία και κοσμεί την Αθήνα με τοιχογραφίες.

Η σειρά έργων On Athens που διαπερνούν τον ιστό της πόλης, αναγεννώντας σε τοίχους σπουδαία έργα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων σε μεγάλη κλίμακα, ξεκινά με την τοιχογραφία «Το φιλί» του Ηλία Παπαηλιάκη στην πλατεία Αυδή. Ένα βαθιά ανθρωποκεντρικό, εύκολα κατανοητό και, ταυτόχρονα, σύνθετο έργο, «Το φιλί» (2019) μετατρέπεται σε μια σύγχρονη τοιχογραφία για μια σύγχρονη πόλη. Δύο φιγούρες και ένα φιλί που ενώνει τους Αθηναίους και τους επισκέπτες, ως μια εικόνα τόσο συντροφική και οικεία που κάνει την καρδιά της πόλης να χτυπά πιο δυνατά.

Για τη νέα αυτή πρωτοβουλία, η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, αναφέρει: «Το Ίδρυμα Ωνάση προτείνει μια σειρά έργων για να ακουμπάμε και να ξεκουράζουμε το βλέμμα μας. Έργα παρηγορητικά που έρχονται ως παύση. Σε γειτονιές που έχουν ανάγκη από ανάσες. Έργα που δεν λειτουργούν μόνο διακοσμητικά, αλλά εγείρουν συναισθήματα και συζητήσεις, που έρχονται για να φωτίσουν κόγχες και σημεία τα οποία ίσως να μη προσέχαμε ποτέ».

Όπως σημειώνει ο Ηλίας Παπαηλιάκης: «Το έργο εκφράζει μια ιδιαίτερη και μοναδική στιγμή δύο ανθρώπων. Ο έρωτας, η επιθυμία, η τρυφερότητα, η εγγύτητα, η αναγνώριση του άλλου είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύομαι με λίγες γραμμές. Η παρουσίαση του έργου στον δημόσιο χώρο, στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου για μια πόλη πρόσφορη στη συνεύρεση και στη συνάντηση. Μια πόλη με συναισθήματα».

Μία πόλη που έχει συναισθήματα και ακόμη και αν χάνεται στη δίνη των γεγονότων, τα ξαναβρίσκει και τα εκθειάζει. Όπως τους αξίζουν. Τα συναισθήματα είναι για να εκφράζονται. Η μορφές τέχνης μπορούν να τα εκφράσουν στον μέγιστο βαθμό.

Σχετικές αναρτήσεις

Ρετιρέ στη Πλατεία Μαβίλη: Το σπίτι στο κέντρο είναι τελικά καλή ιδέα

DecorNews

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πώς θα πάρετε το voucher

DecorNews

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και η εντυπωσιακή ανακαίνισή της

DecorNews