Decor News
Image default
Υπνοδωμάτιο

Λινά σεντόνια για καλύτερο ύπνο

Μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι τα βαμβακερά σεντόνια είναι η καλύτερη επιλογή για τον ύπνο. Μήπως τελικά κάναμε λάθος; 

Θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία την μητέρα μου να φωνάζει και να με μαθαίνει να χρησιμοποιώ το βαμβακερό ύφασμα σχεδόν σε όλα. Είναι το καλύτερο μου έλεγε. Το ίδιο ισχύει και για τα σεντόνια. Μεγαλώνοντας παρόλα αυτά, άρχισα ν’ αγαπώ πολύ και το λινό. Το ήθελα στα ρούχα μου κυρίως. Που να ήξερα ότι θα ήταν η ιδανική επιλογή και για τα σεντόνια.

Ας ανακαλύψουμε το γιατί

Είναι ένα υλικό που αναπνέει φυσικά, από μόνο του. Έχει τη μοναδική ικανότητα να σε ζεσταίνει τον χειμώνα και να σε δροσίζει το καλοκαίρι. «Κάτι που συχνά παραβλέπεται είναι το βαρύτερο βάρος των λινών», λέει η Jessica Mason, ιδρυτής της μάρκας Piglet.

Όταν δεν αφήνεται στο φυσικό του χρώμα βρώμης, το λευκό λινό, φέρει το παραδοσιακό λευκό χρώμα, πράγμα που σήμαινε ότι συνδέεται με την καθαρότητα. Οι άγγελοι στο Βιβλίο της Αποκάλυψης περιγράφονται ως λευκοί, ενώ ο Έλληνας φιλόσοφος Πλούταρχος γράφει ότι το υλικό είναι «απλό και καθαρό» δίπλα στο δέρμα, επειδή προέρχεται από φυτά – σε αντίθεση με το μαλλί, που προέρχεται από ζώα αγροκτήματος.

Επιστρέφοντας στον αγγλικό ορισμό ”weighted bed”, τα σεντόνια που προσδίδουν ένα έξτρα βάρος στο σώμα, βοηθούν σε πιο ποιοτικό και χαλαρωτικό ύπνο, μειώνοντας το άγχος.

Το λινό είναι ένα υλικό που, παρόλη την δημοτικότητά του τα τελευταία χρόνια, είναι το πιο αρχαίο υλικό. Θραύσματα από υφαντά σεντόνια έχουν βρεθεί σε προϊστορικές σπηλιές, ακόμα ανέπαφα μετά από χιλιετίες. Επειδή τα φυτά λιναριού που παράγουν λινό απαιτούν εντατική εργασία για ανάπτυξη και επεξεργασία – οι ίνες τείνουν να σπάνε κατά την ύφανση, οπότε απαιτείται μεγάλη ικανότητα στον αργαλειό – το υλικό θεωρήθηκε ως πολυτέλεια στον αρχαίο κόσμο.

Τώρα όμως, υπάρχει στα περισσότερα καταστήματα με λευκά είδη. Μήπως να το χρησιμοποιούμε πιο συχνά;

 

Σχετικές αναρτήσεις

Φενγκ Σούι: Τι αλλαγές θα κάνετε στο υπνοδωμάτιο σας

Decor News

Υπνοδωμάτιο: 4 ιδέες για να κοιμόμαστε με στυλ

DecorNews

Πότε πρέπει ν’ αλλάξεις το μαξιλάρι σου;

DecorNews