Decor News
Image default
Lifestyle

Niliaitta: Η καμπίνα που αιωρείται στο φιλανδικό δάσος

”Niliaitta” είναι το όνομα της καμπίνας που σχεδίασε το στούντιο Puisto και αιωρείται μέσα στο φιλανδικό δάσος, στηριζόμενη σε ένα μοναδικό λεπτό στύλο, καθώς δεσπόζει ούσα κρυμμένη στα δάση του Εθνικού Πάρκου Salamajärvi στη Φινλανδία.

Μια καμπίνα διαφορετική από τις υπόλοιπες αποφάσισε να δημιουργήσει το στούντιο Puisto, τοποθετώντας την πάνω από το έδαφος. Η έμπνευση προήλθε από την αρχαία Niliaitta, την ξύλινη υπερυψωμένη καλύβα που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν οι αυτόχθονες της φυλής ως χώρο ασφαλούς αποθήκευσης των τροφίμων σε εξωτερικό χώρο.

Κάντε εικόνα λοιπόν τον εαυτό σας, να βρίσκεται σε υπερυψωμένο χώρο – καμπίνα, με την αίσθηση της αιώρησης και της συνύπαρξης με τη φύση ταυτόχρονα. Ενώ γύρω απλώνονται χιονισμένα δέντρα και ένα μαγευτικά αγριεμένο τοπίο, εντός της καμπίνας επικρατεί ασφάλεια και θαλπωρή.

Εκτός του αισθήματος της απομόνωσης από τον υπόλοιπο κόσμο και το προνόμιο του να βρεθείς με τον εαυτό σου ή με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο η Niliaitta έχει επίσης θετική επίδραση στο περιβάλλον, καθώς, χάρη στην ανύψωσή της κάνει την λιγότερη παρέμβαση στο περιβάλλον του δάσους.

Έτσι ελαχιστοποιήθηκε ο αριθμός των δέντρων που αφαιρέθηκαν για την κατασκευή της.

Το βαμμένο μαύρο ξύλο που χρησιμοποιήθηκε για την επένδυση ολόκληρης της καμπίνας τη βοηθά να ταιριάξει με το περιβάλλον της, ενώ τα ξύλινα πάνελ είναι τοποθετημένα κάθετα ώστε να αντικατοπτρίζουν τους κορμούς των γύρω δέντρων.

«Η “ανύψωση” προς την καμπίνα είναι σημαντικό στοιχείο της συνολικής εμπειρίας. Επομένως, θέλαμε να το ενισχύσουμε με μια μακριά γραμμική σκάλα», εξηγούν οι υπεύθυνοι του στούντιο.

«Είναι μια μοναδική στιγμή, όταν από την άγρια φύση μεταβαίνεις αργά σε ένα ασφαλές, ήρεμο μέρος με τελείως διαφορετική προοπτική».

Η Niliaitta είναι το πρώτο από τα 26 συνολικά παρόμοια κτίσματα που θα δημιουργηθούν στην περιοχή. Κάποια από τα υπόλοιπα 25 σπίτια θ’ ακουμπούν στο έδαφος, ενώ άλλα θα επιπλέουν πάνω στα νερά μιας κοντινής λίμνης.

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Αυτά είναι τα μυστικά για budget – friendly διακόσμηση

Decor News

Ευρυδίκη Βαλαβάνη & Κώστας Βασάλος: Το ανακαινισμένο σπίτι τους

DecorNews

Βύρωνος Πολιτεία: Η πόλη-στέκι μέσα στην.. πόλη!

DecorNews