Decor News
Image default
Χρώμα

Ερμηνεία των χρωμάτων και των ιδιοτήτων τους (Part 2)

Συνεχίζουμε με την ερμηνεία των χρωμάτων. Πώς να επιλέξουμε το χρώμα που επιθυμούμε στους χώρους μας, βάση της ερμηνείας που θέλουμε να δώσουμε στο δωμάτιο μας; Ήρθε το Part2 να δώσει τη λύση.

ΚΙΤΡΙΝΟ ΧΡΩΜΑ

Δείχνει σοφία, κατανόηση, νιότη, ζωντάνια, ενεργητικότητα, ευτυχία, περιέργεια, ευελιξία, πρόοδο, ροπή στην διασκέδαση, επικοινωνία, έντονη διαισθητική αντίληψη, διανόηση, καθαρότητα συναισθημάτων και πλήρης απελευθέρωση από πάθη. Επίσης, χρώμα που τυφλώνει, εντυπωσιάζει, αποκαλύπτει αλλά …και εμπνέει. Εκφράζει τη νεότητα, την χαρά και καθαρίζει το νου που εξαγνίζει τις σκέψεις. Είναι αντικαταθλιπτικό και ιδανικό για χώρους εργασίας, ενώ στις απαλές αποχρώσεις του ξεκουράζει. Στην χρυσαφένια του απόχρωση (χρυσοκίτρινο) αντιπροσωπεύει την πνευματική τελείωση και την ηρεμία.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΝΟΙΧΤΟ

Χρώμα της φύσης και της ειρήνης. Εκφράζει την κοινωνική διάθεση, την ειλικρίνεια, την αγάπη για την οικογένεια και την ευαισθησία σε θέματα ηθικής. Γενικά, απαλύνει τα προβλήματα και ξεκουράζει. Στην αρνητική του έκφραση υποδηλώνει δισταγμό και αναποφασιστικότητα.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΡΟ

Χρώμα που δίνει κύρος και δύναμη σε πρόσωπα και πράγματα. Σε υλικά θέματα και αντικείμενα προσδίδει ποιότητα. Εύκολα, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη η εξασθένιση ενώ ενθαρρύνει τον εγωισμό, την ζήλια, την ζηλοφθονία και την τεμπελιά.

ΚΑΦΕ ΑΝΟΙΧΤΟ

Χρώμα που ενθαρρύνει την ευσυνειδησία και την εξυπνάδα όσο αφορά τα χρήματα. Δηλώνει σταθερότητα στις συνήθειες και στις πεποιθήσεις ενώ παράλληλα εκφράζει αξιοπιστία και ικανότητα στις πωλήσεις. Επίσης, εκφράζει άρνηση για ότι είναι αυθόρμητο η παρορμητικό. Γενικά, όσοι επιλέγουν το καφέ χρώμα είναι συνήθως άτομα πρακτικά, σταθερά, απλά και αφοσιωμένα. Όσοι το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από αποστροφή στην ρουτίνα και την ήρεμη ζωή

ΚΑΦΕ ΣΚΟΥΡΟ

Χρώμα, που στην σκούρα απόχρωσή του χαρακτηρίζεται από κατάθλιψη και μεροληψία. Ισχύει ότι αναφέρθηκε για την ανοιχτή απόχρωση του καφέ χρώματος με τονισμένο όμως το εγωιστικό στοιχείο. Παροτρύνει όμως τους άλλους να ξανοιχτούν και να μιλούν ελεύθερα.

ΜΠΛΕ ΣΚΟΥΡΟ

Χρώμα που ενισχύει την συναισθηματική ηρεμία, τη γαλήνη, την ευχαρίστηση και την ανάκτηση δυνάμεων. Ακόμα, ευνοεί την ηθική και την τίμια αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβίωσης ενώ εκφράζει την σοβαρότητα, την ευθύνη, την γνώση, την εμπιστοσύνη, την εξουσία αλλά και … την μελαγχολία.

ΓΑΛΑΖΙΟ

Χρώμα της ουράνιας συνείδησης, της αλήθειας, της αρμονίας, της ηρεμίας και της ελπίδας. Συμβολίζει την αθανασία, το νου, την αποκάλυψη, την αγνότητα, την σοφία, την ευσέβεια και την ψυχρότητα. Αντιστοιχεί στο νερό και στο θηλυκό στοιχείο. Ακόμα, αντιπροσωπεύει την μάθηση και τα υγιή συναισθήματα ενώ ευνοεί την γνώση. Ενισχύει την αφοσίωση, τη σταθερότητα, την μεγαλοψυχία, την πιστή φιλία και την μετρημένη ζωή. Στους άντρες ξυπνά το προστατευτικό αίσθημα. Γενικά, το γαλάζιο χρώμα κατευνάζει τα πάθη. Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες σαν χρώμα και χρησιμοποιείται συχνά στις φυλακές η στα ψυχιατρεία. Αρνητικά, το γαλάζιο μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

ΜΩΒ

Χρώμα (που αποτελεί την ένωση του μπλε και του κόκκινου χρώματος) όπου εκφράζει πνευματικότητα, εσωτερισμό, μυστήριο, ηθική, αυτοθυσία και ηρεμία. Είναι το χρώμα του αναζητητή της αλήθειας ενώ δηλώνει κατανόηση και υπέρβαση των ψευδαισθήσεων και των φαινομενικών καταστάσεων. Αντιπροσωπεύει τα αγαθά κίνητρα και τις υψηλές πνευματικές επιδιώξεις. Ξεκαθαρίζει φόβους και καταπιεσμένα συναισθήματα ενώ δηλώνει την έκφραση του καθήκοντος που μέσα από την θυσία οδηγεί στην δικαίωση και την ολοκλήρωση. Ακόμα, χρώμα που δηλώνει απελευθέρωση από τα δεσμά του πάθους και των συναισθημάτων ενώ αυξάνει την παραγωγικότητα και ενθαρρύνει τον αυτοέλεγχο. Συνδέεται με την ευημερία, τα πλούτη και την αυξημένη παραγωγικότητα ενώ παράλληλα συμβολίζει την ευφυϊα, την γνώση, την νηφαλιότητα αλλά και την μετάνοια, την λύπη, την νοσταλγία, την θλίψη και … τα γηρατειά. Στις σκούρες αποχρώσεις του, το ιώδες η μωβ χρώμα εκφράζει κατάθλιψη και πένθος.

ΛΕΥΚΟ

Χρώμα αντιπροσωπευτικό της αρμονίας (καθώς αποτελείται απ’ όλα τα χρώματα της ίριδας) όπου εκφράζει την απλότητα, την τελειότητα, την αθωότητα, την αλήθεια, την νεότητα, την τιμιότητα, το φως, την φώτιση, την ιερότητα, την πνευματική εξουσία και την ειλικρίνεια. Το λευκό είναι το Ναι στη γλώσσα των χρωμάτων. Γενικότερα, προστατεύει από τις αρνητικές επιδράσεις ενώ ευνοεί τη συμβίωση, την ενότητα, και την αγάπη. Ακόμα, το λευκό είναι το χρώμα του θανάτου και του πένθους.

Σχετικές αναρτήσεις

Ερμηνεία των χρωμάτων και των ιδιοτήτων τους (Part 1)

DecorNews

Ροζ τοίχος: Πως η απόχρωση αυτή ταιριάζει ιδανικά στο γραφείο του σπιτιού

DecorNews

Tangerine: Αυτό είναι το παιχνιδιάρικο χρώμα που μπαίνει στη διακόσμηση

DecorNews