Η διαδικασία είναι πάντοτε λίγο αγχωτική. Τουλάχιστον για εμένα. Δεν το έχω με τα φυτά και τη σωστή περιποίησή τους, όσο και αν μου αρέσουν. Όντας ζωντανοί οργανισμοί, προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στο περιβάλλον που βρίσκονται. Πώς τα ποτίζεις όμως και κυρίως, πότε τα παραποτίζεις;
Προσπαθώντας να εξελιχθώ και να γίνω καλύτερη σε αυτό το κομμάτι, διάβασα πολλά τόσο για τα φυτά εσωτερικού χώρου όσο και εξωτερικού. Και είδα κάτι που μου κίνησε το ενδιαφέρον. Πότε ποτίζουμε τα φυτά μας παραπάνω απ’ όσο χρειάζονται και πως θα το καταλάβουμε;
Αρχικά, το βασικό σημάδι που σου δείχνει πως κάτι δεν πάει καλά με το πότισμα είναι αδύνατο να μην το δεις, γιατί κινείται. Μιλάμε για αυτές τις μικρές και πολύ ενοχλητικές σκνίπες που συνήθως κάνουν τη βόλτα τους γύρω από τις γλάστρες και τα φυτά σου.
Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να τις ξεφορτωθείς.
Για να το καταφέρεις αυτό θα πρέπει για 1-2 ημέρες να σταματήσεις να ποτίζεις το φυτό σου και να αφήσεις το χώμα του να στεγνώσει. Εναλλακτικά, και εάν δεν δεις βελτίωση με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να ρίξεις λίγη κανέλα πάνω στο χώμα. Παλιό κόλπο που συνήθως πιάνει!
Ένα ακόμη σημάδι προέρχεται από τα φύλλα
Εάν δεις καφέ κηλίδες στα φύλλα των φυτών σου ή παρατηρήσεις ότι πέφτουν πολύ πιο εύκολα από ότι στο παρελθόν, μάλλον ήρθε η ώρα να μειώσεις το πότισμα. Το υπερβολικό πότισμα άλλωστε επηρεάζει τις ρίζες του φυτού, ουσιαστικά επιταχύνει τη σήψη τους, και δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το φυτό. Ακόμη είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη μυκήτων.
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να γνωρίζεις τι ακριβώς χρειάζεται το κάθε φυτό. Όταν ξέρεις ποιες είναι οι ανάγκες του φυτού για νερό θα μπορείς να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα ποτίσματος και έτσι να είσαι πιο σίγουρη ότι δεν κάνεις κάτι λάθος.
Πηγή: savoirville