Decor News
Image default
Μπαλκόνι

Αθηναϊκές ταράτσες: Πώς να τις αξιοποιήσεις

Αχ, οι Αθηναϊκές ταράτσες. Τόσες πολλές, όλες βλέπουν ουρανό, αλλά λίγες έχουν αξιοποιηθεί.

Ο καιρός ζεσταίνει, τα πουλόβερ αντικαθιστούν τα κοντομάνικα και η εποχή σηκώνει περισσότερο το έξω, τις βόλτες, τ’ ατενίσματα σε θέες και την άνεση μιας καρέκλας, μιας ξαπλώστρας και ενός κοκτέιλ στην ταράτσα βρε αδερφέ! Που είναι όμως οι αθηναϊκές ταράτσες σε αυτό, που μπορούν άνετα να κάνουν αυτές τις εικόνες πραγματικότητα;

Η αλήθεια είναι ότι, πλήθος ανθρώπων παραμελούν τις ταράτσες και τις αφήνουν αναξιοποίητες. Μέσα στην σκόνη και την καθημερινή ρύπανση, μένουν χωρίς λειτουργική διαμόρφωση, αφήνοντάς μας να χάνουμε πολύ σημαντικό χώρο και εμπειρία από την άνοιξη και το καλοκαίρι μας.

Πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε;

Αναλόγως την έκτασή της, η κάθε ταράτσα αξιοποιείται διαφορετικά. Χρειάζεται πρώτα ένα καλό καθάρισμα (το κλασικό λάστιχο, σκούπα, βροχή παντού και απολύμανση ή πολύ καλή χρήση απορρυπαντικών και ξέβγαλμα) και το πρώτο σκέλος είναι έτοιμο.

Στη συνέχεια;

Επιλογή διακόσμησης. Το πιο βολικό και άνετο είναι η αγορά ενός τραπεζιού εξωτερικού χώρου (ανθεκτικό σε καιρικές συνθήκες) και οι συνοδεία καρεκλών. Εδώ να προσθέσω ότι, εκτός απ’ τις καρέκλες, δίπλα στον χώρο μπορείτε να έχετε ξαπλώστρες. Σε περίπτωση που το τραπεζάκι είναι αρκετά χαμηλό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο ξαπλώστρες και πουφ.

Με τα φυτά τι γίνεται;

Είμαστε λάτρεις των φυτών εξωτερικού χώρου και μάλιστα στις ταράτσες οφείλουμε να βάζουμε πολλά, να τα βλέπει ο ήλιος, να γίνεται φωτοσύνθεση και να έχουμε πάντοτε όμορφη ατμόσφαιρα ακόμη και αν βρισκόμαστε στο κέντρο της πόλης. Μέσα στα φυτά, αν το επιτρέπει το κασπώ, μπορούν να τοποθετηθούν δάδες – πυρσοί που θ’ ανάβουν τα βράδια και θα κρατούν συντροφιά στις συζητήσεις ή τ’ ατενίσματά μας.

Συνοδευτικά

Τα λαμπάκια αν υπάρχει υποδοχή πρίζας, τα οποία κρέμονται δημιουργώντας ένα διακριτικό αλλά καλά φωτισμένο χώρο είναι must. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λάμπα που υπάρχει ήδη, βάζοντας ένα ζεστό κίτρινο φως.

Δεν ξεχνάμε

Φορητό ψυγείο, ηχείο, και παγωμένα ποτά. Α! Μην ξεχάσουμε! Πολύ σημαντική στις ταράτσες είναι η ύπαρξη στέγαστρου. Αν δεν υπάρχει τότε η προσθήκη ομπρέλας (δεν μιλώ για δημιουργία κιοσκιού μιας και είναι κοστοβόρα και με παρέμβαση στο πάτωμα της ταράτσας) είναι ιδανική επιλογή.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Η κυματιστή οροφή στο Barbouni του Costa Navarino εντυπωσιάζει για την οικολογία της

DecorNews

Πώς να στολίσεις το μπαλκόνι σου για τις γιορτές

DecorNews

Ξενοδοχεία με rooftop στην Αθήνα: Το νέο must

DecorNews