Decor News
Image default
DIY

Δεν έχεις τζάκι; Να που θα κρεμάσεις τις Χριστουγεννιάτικες κάλτσες!

Η προέλευση της Χριστουγεννιάτικης κάλτσας πιστεύεται ότι προέρχεται από τη ζωή του Αγίου Νικολάου δηλαδή τον Άγιο Βασίλη της δυτικής κουλτούρας. Δεν υπάρχουν γραπτά αρχεία για την προέλευση της, υπάρχουν όμως, δημοφιλείς θρύλοι που προσπαθούν να πουν την ιστορία αυτής της παράδοσης των Χριστουγέννων. Ένας τέτοιος θρύλος έχει πολλές παραλλαγές, αλλά ο ακόλουθος είναι ο πιο δημοφιλής.

   

«Ένας πρόσφατα χήρος άντρας και ο πατέρας τριών κοριτσιών αντιμετώπιζε μια δύσκολη στιγμή. Παρόλο που οι κόρες του ήταν όμορφες, ανησυχούσε ότι η φτωχή τους κατάσταση θα τους καθιστούσε αδύνατο να παντρευτούν. Ο Άγιος Νικόλαος τριγυρνούσε στην πόλη όπου ζούσε ο άντρας και άκουσε τους χωρικούς να συζητούν την κατάσταση αυτής της οικογένειας. Ήθελε να βοηθήσει, αλλά ήξερε ότι ο άντρας θα αρνιόταν σίγουρα κάθε είδους φιλανθρωπία. Έτσι, μια νύχτα, γλίστρησε από την καμινάδα του σπιτιού της οικογένειας και γέμισε τις πρόσφατα πλυμένες κάλτσες των κοριτσιών, που ήταν δίπλα στο τζάκι για να στεγνώσουν, με χρυσά νομίσματα και μετά εξαφανίστηκε.

    Τα κορίτσια ξύπνησαν το πρωί χαρούμενα όταν ανακάλυψαν τη γενναιοδωρίας του Αγίου Νικολάου. Οι κόρες είχαν πλέον τη δυνατότητα να παντρευτούν και ο πατέρας τους θα μπορούσε να ξεκουραστεί.»

Αυτό οδήγησε στο έθιμο να κρέμονται κάλτσες στο τζάκι περιμένοντας ανυπόμονα τα δώρα από τον Άγιο Βασίλη. Πολλές οικογένειες αγοράζουν ή δημιουργούν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες κάλτσες με διάφορα υφάσματα καθώς και με το όνομα του κάθε μέλους της οικογένειας έτσι ώστε ο Άγιος Βασίλης να γνωρίζει σε ποιο μέλος ανήκει.

Τί γίνεται όμως όταν στο σπίτι δεν υπάρχει τζάκι; Σε άλλες ιστορίες (και στην παράδοση), τυλίγονται τα δώρα της οικογένειας με χαρτί περιτυλίγματος και τοποθετούνται κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Αλλά αν σου άρεσε η ιστορία με τις κάλτσες, σου έχουμε μερικές σύγχρονες ιδέες για να εμπνευστείς!

Σε σκάλα

Στην κρεμάστρα της εισόδου αντί για τα παλτό

Σε ένα κλαδί

Στα χερούλια της πόρτας έξω από κάθε δωμάτιο
Στα πόμολα της κουζίνας
Στο κουρτινόξυλο
Στα κομοδίνα

Εσείς που θα τις κρεμάσετε φέτος;

Σχετικές αναρτήσεις

Χριστούγεννα 2021: Tips στολισμού για χριστουγεννιάτικη διάθεση

DecorNews

How to: Καθάρισε εύκολα τον ανεμιστήρα σου

DecorNews

5 τρόποι αφαίρεσης του make-up από τα ρούχα

DecorNews