Decor News
Image default
Lifestyle

Αθήνα και Πειραιάς 60′-70′: Χριστουγεννιάτικος στολισμός

Τα Χριστούγεννα φέτος είναι διαφορετικά. Ο στολισμός στο κέντρο και τα προάστια της Αθήνας υπάρχει, μόνο που η ατμόσφαιρα δεν αποπνέει και τόσο γιορτή.

Υπάρχει διάχυτο το κλίμα της καραντίνας και οι άνθρωποι που κυκλοφορούν με τις μάσκες κοιτάζουν δεξιά και αριστερά στους δρόμους, ανυπομονώντας ν’ αντικρύσουν χριστουγεννιάτικες πινελιές, στολισμό που θα τους μεταφέρει ένα ζεστό κλίμα.

Χριστούγεννα 1960. Φωτογραφία του Κώστα Μπαλάφα. Από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.

Και παρόλο που πράγματι, οι χριστουγεννιάτικοι στολισμοί φέτος τόσο στο κέντρο όσο και στα προάστια έχει εδραιωθεί από τον Νοέμβριο – με μερικά προάστια να έχουν προσθέσει και χριστουγεννιάτικες μελωδίες στα μεγάφωνα, δεν φτάνουν την αίγλη του Αθηναϊκού στολισμού τις δεκαετίες 1960-1970.

Τα περασμένα Χριστούγεννα λοιπόν, γιορτάζοντας διαφορετικά. Η κοσμοσυρροή στο κέντρο και οι στολισμοί μεγάλων και μικρών καταστημάτων ήταν λαμπερή στην απλότητά της. Λαμπάκια σε σχήμα δέντρου στις κολώνες, φωτισμένες γιρλάντες από δρόμο σε δρόμο και ατμόσφαιρα που παρόλο το κρύο, ήταν πιο ζεστή απ’ τους ζεστούς μήνες.

Ο στολισμός στην Αθήνα ήταν ως επι τω πλείστον δέντρα σε ποικίλα μεγέθη και υλικά και μπάλες σε διάφορα χρώματα. Δεν υπήρχε ο νεοφερμένος στολισμός με παιχνίδια και αντικείμενα άσχετα με το θέμα.

Ανάλογος ήταν και ο στολισμός του Πειραιά. Λαμπάκια σε ζεστό κίτρινο χρώμα και αγγελάκια που δέσποζαν ψηλά στους δρόμους για να φωτίζουν το χριστουγεννιάτικο μονοπάτι του Πειραιά. Από τον στολισμό δεν λείπει η φάτνη σε μεγάλο μέγεθος που προσέλκυε πλήθος κόσμου.

Αδιαμφισβήτητα η γιορτή των Χριστουγέννων είναι μέρες ζεστασιάς και λάμψης, που γιορτάζεται από άκρη σε άκρη με διαφορετικό τρόπο. Παρόλες τις τροποποιήσεις και τις εκσυγχρονίσεις χρόνο με τον χρόνο, ο στολισμός στην Αθήνα λιγότερο ή περισσότερο μεγαλεπήβολος, παραμένει εδώ κάθε χρόνο, να μας εμπνέει και να προσδίδει στις γιορτές χρυσόσκονη διακόσμησης και αγάπης.

Όλες οι φωτογραφίες των Αθηνών είναι από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.

Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Καλοκαιρινό Kit: Ποια εύχρηστα αντικείμενα διακόσμησης δεν πρέπει να λείπουν

DecorNews

Τι να κάνεις αν τα λαμπάκια στο δέντρο τελικά..είναι λίγα!

DecorNews

Niliaitta: Η καμπίνα που αιωρείται στο φιλανδικό δάσος

DecorNews