Decor News
Image default
NEWS

Χαρούκι Μουρακάμι: Μια βιβλιοθήκη αφιερωμένη στο έργο του

Ο διάσημος ιάπωνας αρχιτέκτονας Κένγκο Κούμα, έφτιαξε δημιούργησε την βιβλιοθήκη του Χαρούκι Μουρακάμι.

Είναι εμπνευσμένη από τον ίδιο τον Ιάπωνα συγγραφέα Χαρούκι Μουρακάμι, και αυτό γιατί ο εμβληματικός αρχιτέκτονας εμπνεύστηκε από εκείνον. Ο χώρος παίρνει στοιχεία από τη γραφή του συγγραφέα ενσωματώνοντας καμπύλες φόρμες για να μεταδώσει την καλοσύνη του Μουρακάμι, όπως δήλωσε ο αρχιτέκτονας.

xaroykimourakami

Το αρχικό κτίριο ήταν απλώς μια συμμετρική, «κανονική» δομή», αλλά όπως είπε ο Κούμα είναι εξαιρετικά σημαντική η ανακάλυψη του συνηθισμένου γιατί έτσι μόνο μπορούμε να δούμε πόσο κομψή και πόσο ενδιαφέρουσα είναι η καθημερινότητά μας. «Αυτή η ιδέα δεν διατρέχει όλη τη λογοτεχνία του Μουρακάμι; Η ίδια έννοια ισχύει όταν ασχολούμαστε με την αρχιτεκτονική».

xaroykimourakami

Ο Κούμα σχεδίασε μια ξύλινη σήραγγα με τον τρόπο που γνωρίζει θαυμάσια, μια εύκαμπτη κυματιστή δομή προσπαθώντας να φέρει με κάθε μικρή λεπτομέρεια την λεπτότητα του κόσμου του συγγραφέα στο προσκήνιο και ελπίζοντας οι επισκέπτες να μπορούν να νιώσουν τον δρόμο τους σε κάθε λεπτομέρεια, απολαμβάνοντας τον χρόνο τους.

Ο Κούμα επανασχεδίασε το υπάρχον εξωτερικό του κτιρίου σε καθαρό λευκό χρώμα και πρόσθεσε μια κυματιστή ξύλινη σήραγγα που τυλίγεται σε μια γωνία στην είσοδο. Αυτή η δομή οργανικού σχήματος αποτελείται από ένα χαλύβδινο πλαίσιο ντυμένο με ξύλινες περσίδες που ποικίλουν σε πλάτος για να δημιουργήσουν μια φυσική εμφάνιση.

xaroykimourakami

Η ξύλινη σήραγγα εισόδου συνεχίζει στο εσωτερικό ως το κύριο χαρακτηριστικό της ανακαίνισης του Κούμα με τα ράφια των σκαλοπατιών, να εμφανίζουν αντίγραφα πρώτης έκδοσης των μυθιστορημάτων του Μουρακάμι.

Ο κορυφαίος Ιάπωνας συγγραφέας πούλησε μόνο με το πρώτο του βιβλίο, «Το Νορβηγικό Δάσος», πάνω από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Το πανεπιστήμιο Waseda του Τόκιο τιμά τον συγγραφέα με αυτή τη βιβλιοθήκη, στο ίδιο μέρος που ο Μουρακάμι έκανε σπουδές θεάτρου.

xaroykimourakami

Φιλοξενεί όχι μόνο βιβλία του μεταφρασμένα σε περισσότερες από 50 γλώσσες αλλά και ένα μέρος του προσωπικού του αρχείου που δώρισε στο πανεπιστήμιο. Το καφέ της βιβλιοθήκης είναι εμπνευσμένο από το τζαζ μπαρ Peter Cat που είχε ο Μουρακάμι πριν γίνει συγγραφέας.

Πηγή: Lifo

Σχετικές αναρτήσεις

Balenciaga: Ντύνει το κατάστημά της με ροζ faux γούνα

DecorNews

Λυκαβηττός: Ξεκίνησε το έργο αναζωογόνησής του

DecorNews

Πωλείται η βίλα που γυρίστηκε ο Νονός στη Σικελία για 6 εκατομμύρια ευρώ

DecorNews