Decor News
Image default
Οργάνωση

Ο σωστός φωτισμός στους χώρους

Ζεστός ή ψυχρός; Διάχυτος ή συγκεκριμένος; Ο σωστός φωτισμός σε έναν χώρο, φέρνει και την αίσθηση που θέλουμε να δημιουργήσουμε σε αυτόν.

Τι να επιλέξουμε λοιπόν; Η απάντηση δεν είναι ποτέ η ίδια, όπως δεν είναι και ο κάθε χώρος. Ο φωτισμός θέλει προσοχή και τα φώτα που θα τοποθετηθούν χρειάζεται να ταιριάζουν αρμονικά. Ας δούμε τι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και που

Είσοδος

Ο χώρος υποδοχής, όπου είμαστε απλώς περαστικοί, πρέπει να δημιουργεί μιαν ευχάριστη αίσθηση και ταυτόχρονα να μην είναι έντονος.
Μπορείτε, λοιπόν, να επιλέξετε φωτιστικά με τοπικό φωτισμό, που θα εστιάζει σε πίνακες, φυτά ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία.

Σαλόνι, καθιστικό 

Είναι χώρος που συνδυάζει πολλές δραστηριότητες και λειτουργίες. Εδώ περνάμε τις περισσότερες ώρες με την οικογένεια και τους φίλους μας, γι’ αυτό θα πρέπει να διασφαλίσουμε ευελιξία σε ποιότητα και ποσότητα φωτισμού.

Σχεδιάζοντας, λοιπόν, το φωτισμό του καθιστικού, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι πρώτα από όλα θα χρειαστείτε ένα φωτιστικό που θα δίνει γενικό, διάχυτο φωτισμό (πολύφωτο, πλαφονιέρες ή φωτιστικά δαπέδου που φωτίζουν το ταβάνι και άμεσα το χώρο), ικανοποιητικό για να κινείστε άνετα.

Με ένα, όμως, μόνο φωτιστικό τοποθετημένο στο κέντρο του, το καθιστικό θα δείχνει μικρότερο και ψυχρό. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν και άλλες δυνατότητες φωτισμού, που θα επιτευχθούν με πρόσθετα φωτιστικά (αμπαζούρ, σποτ, απλίκες που δημιουργούν διακοσμητικές φωτοσκιάσεις στους τοίχους), ή κρυφό φωτισμό για «ατμόσφαιρα».

Κρεβατοκάμαρα

Ο φωτισμός εδώ είναι αφιερωμένος στη ζεστασιά και στη χαλάρωση. Το θερμό φως δημιουργεί μια πιο χαλαρή και γαλήνια ατμόσφαιρα λόγω των πορτοκαλί και κόκκινων τόνων που περιέχει.  Αυτός ο φωτισμός είναι πιο ταιριαστός σε χώρους όπως το καθιστικό, η κρεβατοκάμαρα και η τραπεζαρία 

Στο υπνοδωμάτιο καλό είναι να αποφεύγετε τον υπερβολικό φωτισμό. Ιδανικό είναι να υπάρχει ένα φωτιστικό οροφής ή κρεμαστό με λαμπτήρα 75-100 Watt, για να έχετε επαρκή φωτισμό όταν ντύνεστε, βάφεστε κλπ. Όταν, όμως, είστε ξαπλωμένοι και διαβάζετε, το κεντρικό φωτιστικό είναι ενοχλητικό. Προτιμάτε να ανάβετε κάποιο πορτατίφ δίπλα σας ή μια απλίκα πάνω από το κρεβάτι.

Οι πληροφορίες για το συγκεκριμένο άρθρο προέρχονται από το lampadari.gr 

Σχετικές αναρτήσεις

Έξυπνο ξεστόλισμα φέτος για να μην ταλαιπωρηθείς του χρόνου!

DecorNews

Οργάνωσε το τέλειο Halloween Party με όσα έχεις σπίτι

DecorNews

Ανεμιστήρας οροφής: Πώς θα δροσίσει καλύτερα τον χώρο

DecorNews