Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση. Τα φωτάκια σε έναν χώρο προσδίδουν πάντα κάτι. Πάμε να δούμε αν αυτό το κάτι τον μεταμορφώνει θετικά ή αρνητικά.
Αναλόγως την τοποθέτησή τους, θα οριστεί και το αποτέλεσμα. Ένα σπίτι που ατάκτως έχει τοποθετημένα φωτάκια σε μια συγκεκριμένη γωνιά του σπιτιού, παρωχημένα και χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, τότε θα κάνει τον χώρο να μοιάζει λίγο κιτς.
Όταν λέμε συγκεκριμένο σκοπό εννοούμε, να φωτίζουν ομοιόμορφα τον χώρο, να καλύπτουν προσεκτικά γωνίες και να πέφτουν αρμονικά και όχι απλά για να υπάρχουν. Για παράδειγμα, μια μεγάλη επιφάνεια η οποία δεν καλύπτεται σε όλο το μήκος της με φωτάκια, θα κάνει τον χώρο μικρότερο στην όψη και ο φωτισμός θα είναι λιγοστός.
Αντίστοιχα και στην βεράντα ή την αυλή, τα φωτάκια που απλά κρέμονται από κάποιο πλάι στον τοίχο ή δίπλα σε πόρτα, μόνο καλαίσθητα δεν είναι.
Χρειάζεται λοιπόν πρώτα να συγκεκριμενοποιήσουμε το που ακριβώς θέλουμε να τα τοποθετήσουμε, το γιατί (για φως ή απλή διακόσμηση) και να μετρήσουμε ακριβώς το μήκος που θέλουμε να τοποθετηθούν. Καλύτερα επίσης να περισσεύουν, παρά να μη φτάνουν.
Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό στοιχείο, είναι η επιλογή ψυχρού ή θερμού φωτός. Το θερμό φως αμέσως ζεσταίνει έναν χώρο, ενώ το ψυχρό, ειδικά σε εξωτερικούς, μπορεί να δίνει την κατάλληλη λάμψη που χρειάζεται για ν’ αναδειχθεί.
Γι’ αυτό λοιπόν, χρειάζεται κάθε φορά ν’ αξιολογούμε σε πρώτη βάση κατά πόσο πράγματι χρειαζόμαστε τα φωτάκια, σε δεύτερη το θερμό ή το ψυχρό φως και σε τρίτη την λειτουργικότητά τους στον χώρο, ώστε να διαλέξουμε και τις κατάλληλες διαστάσεις.