Decor News
Image default
Σαλόνι

6+1 παράγοντες για την επιλογή του ιδανικού χαλιού!

Πηγή φωτογραφίας: προσωπικό αρχείο Αναστασίας Φουτσιτζόγλου

Τα χαλιά σε έναν χώρο είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία διακόσμησης εκτός από την χρηστική τους πλευρά! Το σωστό χαλί θα προσδώσει ζωντάνια, ζεστασιά, θα μειώσει τον θόρυβο σε ένα σπίτι, θα προστατέψει τα παιδιά από διάφορα μικρο-πεσίματα και θα μεταμορφώσει τον χώρο σας!

Η αγορά, όμως, ενός χαλιού είναι σημαντική αλλά δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Η εύρεση του σωστού χαλιού θα αναδεικνύει τον χώρο σας, ενώ το χαλί σε λάθος χρώμα ή μέγεθος μπορεί να δώσει στον χώρο μια αδέξια εμφάνιση!

Ένα δωμάτιο χωρίς χαλί μπορεί να φαίνεται ημιτελές!

Καθώς όμως μιλάμε για χαλιά, μπορεί να είναι από αρκετά οικονομική έως μια αρκετά δαπανηρή επένδυση, γι΄αυτό και θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή εκτός από την ομορφιά του χαλιού, στην τιμή, την ποιότητα και την πρακτικότητα του!

Πώς να επιλέξετε  το σωστό χαλί

Πριν το αγοράσετε είναι σημαντικό να σκεφτείτε κάποιες παραμέτρους όπως: που θα βάλετε το χαλί, τι χρώματα ταιριάζουν στον χώρο σας, τι υφή θέλετε να έχει, την ποιότητα του, το σχήμα και φυσικά ποιο θα είναι το μέγεθός του.

 

Που θα τοποθετηθεί 

Το δωμάτιο όπου θα τοποθετήσετε το χαλί και ο σκοπός του, θα σας δώσουν τις πρώτες οδηγίες! Για παράδειγμα, στο σαλόνι θα θέλατε να έχετε ένα άνετο χαλί ώστε να μπορείτε να καθίσετε ακόμα και στο έδαφος?  Ή μήπως θα θέλατε να είναι το σημείο εστίασης του σπιτιού και έτσι να επιλέξετε ένα πολύ εντυπωσιακό χαλί που θα τραβάει όλα τα βλέμματα; Ακόμα, μπορεί να επιλέξετε ένα πιο χνουδωτό χαλί στο υπνοδωμάτιο, που δεν λερώνεται τόσο και έναν εύκολα καθαριζόμενο διάδρομο στην είσοδο, όπου μπαινοβγαίνουμε διαρκώς!

 

Επίσης, αν πρόκειται να τοποθετηθεί στο παιδικό δωμάτιο υπάρχουν στην αγορά χαλιά που πλένονται στο πλυντήριο ρούχων καθώς και αλέκιαστα και αντιαλλεργικά χαλιά που είναι ασφαλή από τη γέννηση.

Αντιαλλεργικό χαλί colorecolori

 

Το μέγεθός του

Το ιδανικό μέγεθος του χαλιού εξαρτάται από την διάσταση του χώρου και την διάταξη των επίπλων. Γενικά τα χαλιά δεν είναι μοκέτες και πρέπει να είναι μικρότερα από το μέγεθος του δωματίου και ειδικότερα πρέπει να καλύπτουμε τον χώρο που θέλουμε να οριοθετήσουμε.

Για το σαλόνι ένας γενικός κανόνας για τη σωστή τοποθέτηση του χαλιού είναι: όλα τα πόδια των επίπλων του σαλονιού (πολυθρόνες, καναπέδες, τραπεζάκι σαλονιού και βοηθητικά τραπεζάκια) να πατούν πάνω στο χαλί.

Για το χώρο της τραπεζαρίας, είναι σημαντικό να θυμάστε πως το χαλί θα πρέπει να τελειώνει έξω από τα όρια της καρέκλας που κάθεται ένας καλεσμένος. Οπότε μετρήστε την επιφάνεια που χρειάζεστε έχοντας τραβήξει τις καρέκλες σαν να καθόσασταν.

Στην κρεβατοκάμαρα οι επιλογές είναι δύο. Ή επιλέγουμε ένα σετ κρεβατοκάμαρας και τα τοποθετούμε αριστερά- δεξιά ή βάζουμε ένα ενιαίο χαλί. Σ΄αυτή την περίπτωση ο χώρος που θα πρέπει να καλύφθεί  είναι από το ύψος που τελειώνουν τα κομοδίνα και μετά μέχρι να προεξέχει περιμετρικά από το κρεβάτι το λιγότερο 50cm από την κάθε πλευρά.

 

Το σχήμα του

Τα τελευταία χρόνια (ευτυχώς) οι τάσεις στα χαλιά έχουν αλλάξει και εκτός από μακρόστενα και τετράγωνα βρίσκουμε στην αγορά πολλή ιδιαίτερα χαλιά σε στρογγυλό, οβάλ ή σε ακανόνιστο σχήμα! Είναι πολύ εντυπωσιακά, μοντέρνα, ακριβά αλλά δεν μπορείς να τους αντισταθείς!

Abstract χαλί

Χαλιά

Το Χρώμα του

Εδώ πρέπει να δούμε εάν αρχίζετε τώρα να διακοσμείτε το δωμάτιο από την αρχή ή έχετε ολοκληρώσει τη διακόσμηση του χώρου και ερωτευτήκατε ένα χαλί που θέλετε να εντάξετε στην είδη υπάρχουσα διακόσμηση!


Χρωματιστό χαλί

Εάν επιλέγετε τώρα την διακόσμηση του δωματίου σας τότε υπάρχουν δύο επιλογές:

  • το χαλί σας μπορεί να είναι το σημείο εστίασης στο δωμάτιο και όλα τα υπόλοιπα θα τα επιλέξετε γύρω από αυτό  ή
  • θα συμπληρώνει και θα συνδυάζεται ομοιόμορφα με τα υπόλοιπα υπάρχοντα χρώματα στους τοίχους, τα υφάσματα και τα έπιπλα.

Σε περίπτωση που το χαλί είναι το τελευταίο στοιχείο για να τελειοποιηθεί το δωμάτιο πρέπει να προσέξετε να μην αγοράσετε ένα χαλί που είναι «Έρωτας με την πρώτη ματιά», αλλά να λάβετε καλά υπόψη σας, όλα τα χρώματα, τα μοτίβα και τα σχέδια που έχετε ήδη στο δωμάτιο αυτό.

Εάν ονειρεύεστε να έχετε ένα εντυπωσιακό χαλί με ένα μεγάλο μοτίβο, πολλά χρώματα και αποχρώσεις τότε θα πρέπει να αρχίσετε να ψάχνετε πρώτα για αυτό το κομμάτι καθώς όλα τα μάτια θα πάνε στο χαλί όταν μπαίνουν στο δωμάτιο. Μπορείτε να είστε τολμηροί, μόνο αν προσέξετε ότι ισορροπεί χρωματικά και αισθητικά με τα υπόλοιπα.

 

Η Υφή του

Ίσως η υφή δεν ήταν κάτι στο μυαλό σας όταν σκεφτόσασταν να αγοράσετε ένα χαλί. Όμως μόλις αρχίσετε να κάνετε την έρευνα αγοράς σας, θα ανακαλύψετε ότι οι επιλογές είναι πάρα πολλές.

Χαλιά από συνθετικές ίνες, επίπεδα υφασμένα, φουντωτά ή με κόμπους, ή χαλιά shaggy με πλούσιο και παχύ πέλος, από δέρμα αγελάδας ή προβάτου και χαλιά από φυσικά υλικά όπως σιζάλ ή νήμα από γιούτα είναι μόνο μερικές κατηγορίες που ανάλογα τί θα διαλέξετε θα σας δώσει διαφορετικό αποτέλεσμα.

Παίξτε με διαφορετικές υφές στον χώρο σας: βελούδινες κουρτίνες, χνουδωτό χαλί, κουβέρτα από κασμίρ! Θα δώσει στον χώρο σας μία ζεστή ατμόσφαιρα και μια χαλαρή αίσθηση πολυτέλειας!

Η Ποιότητα του

Για να διαλέξετε την ποιότητα του χαλιού σας, πρέπει να έχετε υπόψη σας που θα τοποθετηθεί, τι συντήρηση χρειάζεται καθώς και πόσα χρήματα είστε διατεθειμένοι να δώσετε.


 

Ένα μεταξωτό χαλί είναι καταπληκτική επιλογή αλλά είναι δύσκολο να διατηρηθεί εύκολα καθαρό και έχει υψηλό κόστος αγοράς!  Ένας φοβερός συνδυασμός είναι το μαλλί με το μετάξι που το κόστος είναι χαμηλότερο. Ένα μάλλινο χαλί επίσης, είναι μια καλή επένδυση καθώς θα αντισταθεί καλά στο χρόνο και θα καθαριστεί εύκολα.

Το χαλί που είναι κατασκευασμένο από μαλλί, απωθεί τους λεκέδες και είναι πολύ ανθεκτικό.

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερα χαλιά από βισκόζη κερδίζουν έδαφος και φαίνονται καταπληκτικά με τη μεταξένια τους εμφάνιση όμως δεν είναι τόσο εύκολα στη φροντίδα τους. Θα φαίνεται κάθε λερωμένο σημείο ή ακόμα και σταγόνα νερού. Μπορεί βέβαια, να είναι μια επιλογή για το υπνοδωμάτιο, ή σε ένα διαμέρισμα όπου μπαίνετε χωρίς παπούτσια.

Ολοκληρώνοντας, είναι καλό να ελέγχετε πάντα το πίσω μέρος του χαλιού καθώς θα πάρετε μια καλή εικόνα για την ποιότητα του (πόσους κόμπους έχει, αν είναι μονοί ή διπλοί, αν έχουν ομοιομορφία).

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Αναβάθμισε την αισθητική του σαλονιού μέσα σε 3 βήματα

DecorNews

Διακόσμηση: Γιατί δεν πρέπει να μπαίνει ο καναπές μπροστά από παράθυρο

DecorNews

Η σωστή τοποθέτηση για την τηλεόραση στο σπίτι

DecorNews