Decor News
Image default
Χρώμα

Pantone: Κίτρινο και γκρι, τα χρώματα του 2021

Το κίτρινο και το γκρίζο θα στέκονται δίπλα – δίπλα την ερχόμενη χρονιά |Pantone

 

Ετοιμαστείτε για ένα πιο φωτεινό μέλλον.

Αυτό είναι το μήνυμα που μας στέλνει η ανάλυση των χρωματικών τάσεων για το επόμενο ημερολογιακό έτος. Tο Ινστιτούτο Pantone, που εδώ και 22 χρόνια, λίγο πριν από το τέλος της χρονιάς ανακοινώνει το χρώμα της επόμενης, επέλεξε όχι ένα αλλά δύο χρώματα!

Οι ειδικοί του Pantone παρακολουθούν επί μήνες και με μεγάλη προσοχή τις τάσεις, που κυριαρχούν σε ολόκληρο τον πλανήτη, σημειώνουν και αναλύουν τις εξελίξεις στην ένδυση, τα αυτοκίνητα, τις κουζίνες, και τα γκάτζετ (με λίγα λόγια ό,τι νέο υπάρχει στα πράγματα που μας περιβάλλουν) και τις  μεταφράζουν σε ένα χρώμα, που ισχυρίζονται ότι θα να είναι η κυρίαρχη απόχρωση του επόμενου έτους.

Αυτή τη φορά, όμως, επέλεξαν όχι ένα αλλά δύο κυρίαρχα χρώματα, που θα καθορίσουν τις χρωματικές τάσεις της ερχόμενης χρονιάς.

Πράγμα που δεν σημαίνει αναποφασιστικότητα αλλά μια έννοια μεταφορική. Ετοιμαστείτε, λοιπόν, για το «Ultimate Gray» και το «Illuminating» με απλά λόγια: για «το φως στο τέλος του τούνελ». Μετά το «Living Coral», το απαλό κοραλί του 2019,  χρώμα – σύμβολο της αισιοδοξίας, και το «Classic Blue», το καθησυχαστικό μπλε του 2020, ο συνδυασμός του απαλού γκρι με το λαμπερό κίτρινο μάλλον ξαφνιάζει.

«Κανένα χρώμα δεν θα μπορούσε να αποδώσει το νόημα της στιγμής», λέει στους New York Times η Λόρι Πρέσμαν, αντιπρόεδρος του Pantone Color Institute, «Όλοι συνειδητοποιήσαμε ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας. Όλοι έχουμε την επίγνωση ότι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον, έχουμε ανάγκη από συναισθηματική υποστήριξη και ελπίδα», τονίζει.

Ετσι προέκυψε η απόφαση της επιλογής «δύο ανεξάρτητων χρωμάτων που πραγματικά συνδυάζονται», λέει η Λίατρις Αϊζμαν, εκτελεστική διευθύντρια του Pantone Color Institute. Και είναι μόλις η δεύτερη φορά στα 22 χρόνια που την πρωτιά μοιράζονται δύο χρώματα. Η πρώτη ήταν το 2016, με τον συνδυασμό «Rose Quartz και Serenity». Εκείνη τη χρονιά, η ανάμειξη των αποχρώσεων του ροζ και του γαλάζιου αντανακλούσε την αναγνώριση της ρευστότητας των φύλων και της κοινωνικής προόδου. Αλλά φέτος, οι δύο αποχρώσεις στέκονται μόνες τους, σαν δύο συμπληρωματικοί τόνοι, που υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο.

Γκρι

Είναι επίσης η πρώτη φορά που μια απόχρωση του γκρίζου γίνεται χρώμα της χρονιάς και η δεύτερη για μια κίτρινη. Όπως συμβαίνει, και οι δύο αποχρώσεις προστέθηκαν στον τροχό των χρωμάτων Pantone, μαζί με το «Period Red» (το κόκκινο του αίματος της περιόδου). Φανταστείτε να είχε κερδίσει… Οι προβλέψεις ξεκίνησαν κατ’ αρχάς με την ανάλυση των αποχρώσεων του γκρι, στις οποίες όλοι «βυθιστήκαμε» φέτος. Και από όλα τα γκρι της παλέτας, το «Ultimate Grey», που επιλέχθηκε είναι μια σαφώς ουδέτερη απόχρωση.

Διαφέρει από άλλα γκρίζα

Διαφέρει από το σκούρο που έχουν τα σύννεφα της καταιγίδας, το σκυθρωπό της θεσμικής ομοιομορφίας, το σκοτεινό που κρύβεται στις σκιές, αλλά και από το μαλακό, πολυτελές γκρι του Dior. Είναι ένα πιο συμπαγές χρώμα, το γκρίζο του γρανίτη, της σοφίας, της ευφυίας, και της κατασκευής: «γκρίζο αξιόπιστο», το χαρακτηρίζει η κυρία Αϊζεμαν. Αυτό όμως που είναι αξιόπιστο για κάποιον είναι καταθλιπτικό για κάποιον άλλο.

Κίτρινο

Ωστόσο, εκεί μπαίνει το «Illuminating». Δεν είναι το κίτρινο της μιμόζας, το χρώμα του 2009, ούτε όξινο ή πολύ φωτεινό. Θυμίζει περισσότερο μια ηλιόλουστη ημέρα, ή το emoticon ενός χαμογελαστού προσώπου. Είναι ένας «συνδυασμός χρωμάτων που μας ωθεί προς τα εμπρός», λέει η εκτελεστική διευθύντρια του Pantone Color Institute, και ένα μήνυμα «για την επαναφορά του νου μας σε αυτά, που είναι πραγματικά σημαντικά».

Το κίτρινο είναι το χρώμα του ήλιου, συμβολίζει τη χαρά, σχετίζεται με τη δημιουργία, την πνευματικότητα και τη δόξα. Το έντονο κίτρινο, προκαλεί μοναδικές αντιθέσεις, μέσα σε κάθε χώρο, ενώ η χρήση του δίνει μια pop νότα σε κάθε διακοσμητικό ύφος.

Από την άλλη, το γκρι αντιπροσωπεύει την ουδερετότητα και την ισορροπία. Σκεφτείτε το σκανδιναβικό design και τη φιλοσοφία του Hygge, που αμφότερα χρησιμοποιούν πολύ το γκρι χρώμα, προκειμένου να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται από ηρεμία και τόνωση.

Ο συνδυασμός των δύο χρωμάτων προσδίδει ιδιαίτερη δυναμική, χαρίζει ισορροπημένο αποτέλεσμα σε κάθε σπίτι και βελτιώνει αισθητά τη διάθεση που έχετε όταν βρίσκεστε στον προσωπικό σας χώρο.

Το έντονο του κίτρινου έρχεται σε αρμονία με την ψυχρότητα του γκρι και το αποτέλεσμα απογειώνεται!

Στη διακόσμηση του σπιτιού σου τώρα μπορείς να τα εντάξεις αρμονικά μαζί με τα ήδη υπάρχοντα έπιπλα και αντικείμενα σου:

Στους τοίχους

Βάφοντάς τους σε κίτρινο ή γκρι χρώμα μπορείς να αλλάξεις την συνολική αισθητική όλου του δωματίου.

Αν δεν θέλεις να τολμήσεις μια τόσο μεγάλη αλλαγή απλά τοποθέτησε μια αυτοκόλλητη ταπετσαρία τοίχου όπως αυτές που βρήκαμε στην vipart !

Θα δεις πως θα ζωντανέψει όλος ο χώρος και θα αποκτήσει βάθος και κομψότητα.

Ταπετσαρία πολύγωνα

Ταπετσαρία γκρί

Σε πόρτες 
Το κίτρινο ως χρώμα για εσωτερικές πόρτες, μπορεί να μην είναι συνηθισμένο αλλά σίγουρα είναι εντυπωσιακό και νεανικό. Αν προσθέσεις και μερικές πινελιές σε διακοσμητικά στοιχεία ή σε έπιπλα θα δεις πως θα γίνει η αγαπημένη σου γωνιά του σπιτιού.

 

Αυτοκόλλητο επίπλων

 

Και αν θέλεις απλά να ανανεώσεις την minimal αλλά μονόχρωμη γκρι κουζίνα σου δεν έχεις παρά να τοποθετήσεις ένα αυτοκόλλητο ψυγείου και θα δεις την κουζίνα σου να παίρνει ζωή!

Αυτοκόλλητο ψυγείου

Σε έπιπλα

Στα φωτιστικά, στα χαλιά και τα υφάσματα του σπιτιού σου (κουρτίνες, μαξιλάρια, ριχτάρια)

 

Σε επιγραφές

 

Ακόμα και μόνο ανανεώνοντας τα φυτά σου!

Σχετικές αναρτήσεις

3 χρώματα που συνδυάζονται αρμονικά με το γκρι

DecorNews

Αυτό είναι το χρώμα μετάβασης από χειμώνα σε άνοιξη και ταιριάζει σε τοίχους και διακόσμηση

DecorNews

Βάψιμο: Δημιουργικές τεχνοτροπίες ”εχθροί” της μονοτονίας

DecorNews