Decor News
Image default
Lifestyle

Πηγές που προκαλούν άγχος μέσα στο σπίτι μας

Άγχος και σπίτι: Έχετε σκεφτεί ποτέ πως μπορεί το ίδιο μας το σπίτι να είναι πηγή άγχους αντί ηρεμίας και χαλάρωσης;

Δεν αναφέρομαι στην καθαριότητά του αλλά, σε κάποιες συνήθειες που έχουμε, όπως να αφήνουμε ανοιχτή την τηλεόραση συνέχεια, να μην ανοίγουμε τα παράθυρα και να μην δίνουμε την απαραίτητη σημασία σε συγκεκριμένες τάσεις στη διακόσμηση, που αντί να μας ξεκουράζουν μας γεμίζουν άγχος. Οι άνθρωποι δεν προσέχουμε συνειδητά όλα τα ερεθίσματα του περιβάλλοντός μας. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτή τη στιγμή να ακούσετε έναν ήχο που, πριν διαβάσετε την πρόταση, δεν αντιλαμβανόσασταν. Ο θόρυβος μια ηλεκτρικής συσκευής, ένα αυτοκίνητο που περνά απ’ έξω, η τηλεόραση που παίζει στο βάθος…

Ακόμη και ένας σχετικά δυνατός ήχος είναι πιθανόν να μη μας ενοχλεί, σε περίπτωση που είναι μόνιμος και έχουμε εκτεθεί καιρό σε αυτόν. Σύμφωνα με το φαινόμενο της εξοικείωσης, η παρατεταμένη έκθεση σε ένα ερέθισμα οδηγεί στη μείωση της αντίδρασής μας σε αυτό (Atkison, Atkison, Smith, Bem, & Hoeksema 2003. Schacter, Gilbert, & Wenger, 2009).

Αν, τώρα, ο γείτονάς σας βάλει απότομα μουσική στη μία το βράδυ, η αντίδρασή σας θα είναι πολύ διαφορετική. Ο ξαφνικός θόρυβος θα σας προκαλέσει την αντίδραση του ξαφνιάσματος (startle response). Οι χτύποι της καρδιάς και η πίεση του αίματος θα αυξηθούν, οι μύες θα σφιχτούν και τα μάτια σας θα ανοίξουν διάπλατα (Schacter et al., 2009). Η αντίδραση αυτή είναι αντανακλαστική. Το σώμα μας τοποθετείται άμεσα σε κατάσταση εγρήγορσης, προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή που εμφανίστηκε.

Ήχοι

Για ένα περισσότερο χαλαρό περιβάλλον, λοιπόν, πρέπει να περιορίσουμε τους ήχους όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν η τηλεόραση παίζει άσκοπα, θυμηθείτε να την κλείσετε. Αν ο ήχος μιας ηλεκτρικής συσκευής (π.χ. το ψυγείο) φτάνει μέχρι το δωμάτιό σας, κλείστε την πόρτα και απομονώστε τον. Αποφύγετε να κοιμάστε με ανοιχτά παράθυρα.

Οπτικά ερεθίσματα

Περνώντας στα οπτικά ερεθίσματα, είναι καλό να επιλέγουμε προσεχτικά ποιες τάσεις διακόσμησης θα ακολουθήσουμε και ποια αντικείμενα θα εντάξουμε στον χώρο μας. Πολλά σπίτια φέρουν διάφορα αντικείμενα που υπερφορτώνουν τον χώρο χωρίς όμως να έχουν κάποια πρακτική αξία.

΄Έτσι αποφεύγουμε :

  • Τα πάρα πολλά διακοσμητικά αντικείμενα. Απαλλαγείτε από τα περιττά αντικείμενα του χώρου! Όσο κι αν αγαπάτε τα διακοσμητικά μαξιλάρια, η υπερβολή τους δημιουργεί «φασαρία» στο μάτι. Να θυμάστε, οι λιτοί χώροι χωρίς πολλά διακοσμητικά αποπνέουν μια αίσθηση ηρεμίας, χαλάρωσης και μειώνουν το άγχος.
  • Τα υπερβολικά μοτίβα. Αγαπώ τα mixed prints και στη μόδα αλλά και τη διακόσμηση, ωστόσο, η υπερβολή και εδώ μπορεί να αποβεί μοιραία για τα επίπεδα άγχους. Όταν υπάρχουν πολλά διαφορετικά μοτίβα σε ένα χώρο, το μυαλό δεν μπορεί να χαλαρώσει και μας δημιουργείται στρες! Κρατήστε μία ισορροπία έχοντας στο μυαλό σας τον κανόνα 60-30-10 που συνιστά, το κυρίαρχο μοτίβο να απλώνεται σε ένα 60% του χώρου, το δευτερεύον σε ένα 30% και τα υπόλοιπα μόλις το 10%.
Προσπαθήστε ο χώρος σας να είναι τακτοποιημένος.

Είναι καλό να μην υπάρχουν σκόρπια αντικείμενα. Κρατήστε, για παράδειγμα, στο γραφείο μόνο το απαραίτητο υλικό για την εργασία σας και τοποθετήστε τα αντικείμενα στη θέση τους μετά το πέρα της. Η τακτοποίηση και ο καθαρισμός του χώρου, σε συνδυασμό ίσως με μουσική, μπορεί να αποδειχθεί μία εκτονωτική ενέργεια από την πίεση της ημέρας.

 

Φροντίστε στο σπίτι σας να μπαίνει το φως του ήλιου. Είναι ευεργετικό! Μας ανεβάζει τη διάθεση, μας γεμίζει ενέργεια, χαρά και ευτυχία!

Η δύναμη των φυτών

Τα φυτά, επίσης, μπορούν να κάνουν το περιβάλλον του σπιτιού μας περισσότερο χαλαρωτικό, ενώ συμβάλλουν και στην αισθητική του χώρου. Υπάρχουν υπέροχα φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.

Φρέσκος αέρας

Μην ξεχνάτε να αερίζετε συχνά το σπίτι σας. Οι άσχημες μυρωδιές είναι επιβαρυντικές για τη διάθεση. Ανοίγετε συχνά τα παράθυρα να ανανεώνεται ο αέρας και μην αμελείτε να πετάτε καθημερινά τα σκουπίδια. Αποφύγετε τα χημικά αρωματικά χώρου και προτιμήστε τα αιθέρια έλαια για να μυρίζει ο χώρος σας υπέροχα. Επιπλέον, ο συνδυασμός του ηλιακού φωτός με τον αέρα αποτρέπουν τη μούχλα!

Σωστή θερμοκρασία

Τέλος, φροντίστε η θερμοκρασία του δωματίου σας να είναι η επιθυμητή. Ένα περιβάλλον με πολλή ζέστη ή πολύ κρύο προκαλεί δυσφορία.

Στο άγχος συνδράμουν πολλοί παράγοντες και, στις περισσότερες περιπτώσεις, η αντιμετώπισή του συντελείται με διαφόρους τρόπους (π.χ. άθληση, κοινωνική υποστήριξη, ψυχαγωγία κ.α.). Αναμφίβολα, η βελτιστοποίηση του χώρου μας δεν θα εξαλείψει το στρες. Μπορούμε όμως, στο βαθμό που είναι εφικτή, να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, ως υποστηρικτικό παράγοντα καταπολέμησης του άγχους.

Βιβλιογραφία:

Atkison R.L., Atkison, R.C., Smith, E.E., Bem, D.J., & Hoeksema, S.N. (2003). Εισαγωγή στην ψυχολογία του Hilgard. Αθήνα: Παπαζήσης.

Εμμανουηλίδου, Κ. (2012). Γυρίζω σελίδα στο άγχος. Αθήνα: Μεταίχμιο.

Schacter, D. L., Gilbert, D. T., & Wenger, D. M (2009). Ψυχολογία. Αθήνα: Gutenberg.

 

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

3 διακοσμητικά στοιχεία για ζεν χώρο

DecorNews

Χριστούγεννα: Δώρα για το σπίτι που θα λατρέψουν όλοι

DecorNews

Κλαίρη Δημοπούλου: Μινιμαλισμός και καλαισθησία στο YouTube

DecorNews