Decor News
Image default
Κήπος

Χειμωνιάτικα φυτά (Part 1)

Κάθε εποχή του χρόνου είναι μοναδική και είναι μεγάλη χαρά να απολαμβάνουμε ανθισμένα και περιποιημένα φυτά στον κήπο ή το μπαλκόνι μας.

Ο χειμώνας δεν υστερεί σε τίποτα από τις υπόλοιπες εποχές, αρκεί να γνωρίζουμε ποια είναι τα κατάλληλα φυτά και ποιες οι ανάγκες τους. Τα χειμωνιάτικα φυτά  περιλαμβάνουν λουλούδια, ετήσια φυτά, βολβούς, καλλωπιστικούς θάμνους και καρποφόρα δέντρα που αντέχουν στο κρύο και ανθίζουν μέσα στο χειμώνα.

Τα φυτά του χειμώνα πέρα από ξεχωριστή ομορφιά έχουν και σημαντικές ευκολίες όσον αφορά τη φροντίδα τους, καθώς χρειάζονται λιγότερο πότισμα σε σχέση με τα φυτά που ανθίζουν τις υπόλοιπες εποχές, όπως και λιγότερο έως καθόλου κλάδεμα. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα πιο όμορφα φυτά που ανθίζουν μέσα στον χειμώνα και ας τα φυτέψουμε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας για να μας γεμίσουν ομορφιά, φρεσκάδα και ζωντάνια.

Πανσές

Ο πανσές είναι ένα από τα λουλούδια με χαμηλή ανάπτυξη 15 – 25 εκατοστών, πυκνή βλάστηση και πρώιμη ανθοφορία με εντυπωσιακά άνθη. Ανθίζει από τα μέσα του χειμώνα και μέχρι τα τέλη του Ιούνη. Τους Πανσέδες τους βρίσκουμε σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων όπως κίτρινο πορτοκαλί, μπορντό, μωβ, λευκό, μπλε και πολύχρωμο. Παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και για πλούσια ανθοφορία τους τοποθετούμε σε μια ηλιόλουστη θέση στον κήπο ή το μπαλκόνι μας.

Πρίμουλα

Το φυτό και βότανο Πρίμουλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια για κήπους και γλάστρες. Προέρχεται από τη λέξη Primus που σημαίνει πρώτη, υποδεικνύοντας την πρώιμη ανθοφορία. Είναι ένα πολυετές φυτό με ύψος 5-30 εκατοστά και έχει περίοδο ανθοφορίας από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο.

Κυκλάμινο

Ένα από τα πιο όμορφα είδη των αγριολούλουδων. Το κυκλάμινο είναι πολυετές λουλούδι που ξεκινά την ανθοφορία του μέσα στο φθινόπωρο, συνεχίζει μες στο χειμώνα και ολοκληρώνεται την άνοιξη. Θα ομορφύνει τον κήπο ή το μπαλκόνι σας, καθώς το βρίσκουμε σε διάφορα χρώματα όπως ροζ, μωβ, κόκκινο και λευκό και δίχρωμο. Το κυκλάμινο αγαπά το δροσερό περιβάλλον και φυτεύεται σε σκιερές και ημισκιερές θέσεις για να μας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία του, προστατευμένο από τους ανέμους και την έντονη ηλιοφάνεια.

Χρυσάνθεμο

Το χρυσάνθεμο ή Αγιοδημητριάτικο ανθίζει την εποχή του φθινοπώρου. Έχει χαρακτηριστικά άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες και συνεχίζει την ανθοφορία του και μέσα στο χειμώνα. Μπορούμε να επιλέξουμε διάφορες ποικιλίες για να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρα στην αυλή και στο μπαλκόνι μας. Υπάρχουν ποικιλίες χρυσάνθεμων με μεγάλα άνθη, ιδανικά για μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες, καθώς επίσης και ποικιλίες ψηλών χρυσάνθεμων, με πολλά μικρά άνθη που φυτεύονται καλύτερα στον κήπο. Τα χρυσάνθεμα αγαπούν τον ήλιο, οπότε φροντίζουμε να τα φυτεύουμε σε ηλιόλουστες θέσεις.

Αμαρυλλίς

Η αμαρυλλίς είναι ένας βολβός φθινοπωρινής φύτευσης που μας χαρίζει εντυπωσιακά μεγαλοπρεπή άνθη στα τέλη του χειμώνα.  Τα συναντάμε σε πολλά χρώματα όπως λευκό, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και με διχρωμίες. Ο βολβός της αμαρυλλίδας καλό είναι να φυτεύεται σε ένα ζεστό, ηλιόλουστο μέρος του κήπου μας, προφυλαγμένο από ανέμους και σε χώμα που να διαθέτει καλή αποστράγγιση. Φυτεύουμε τον βολβό με τέτοιο τρόπο ώστε ένα μικρό μέρος του να βρίσκεται πάνω από το χώμα.

Ίριδα

Η ίριδα είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό που πολλαπλασιάζεται με βολβούς ή ριζώματα και μας χαρίζει πολύ όμορφη ανθοφορία στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Τα λουλούδια της ίριδας διαθέτουν τεράστια ποικιλία χρωμάτων όπως μπλε, λευκά, μωβ, κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί, αλλά και δίχρωμες ποικιλίες με εξαιρετικούς συνδυασμούς χρωμάτων. Φυτεύουμε τις ίριδες μέσα στο φθινόπωρο σε βραχόκηπους, σε παρτέρια ακόμη και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, σε ηλιόλουστα σημεία και σε χώμα με καλή αποστράγγιση.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Λεβάντα: Τα μυστικά για την καλύτερη φροντίδα της

DecorNews

Φθινόπωρο: Η φύση δεν σε αφήνει να μελαγχολήσεις

Decor News

4 καλλωπιστικά φυτά που αντέχουν χωρίς ήλιο

DecorNews