Decor News
Image default
Υπνοδωμάτιο

Είναι τόσο σημαντικό να πλένουμε τα μαξιλάρια ύπνου;

Απ’ τα πιο σημαντικά στοιχεία για να κρατάμε καθαρό το υπνοδωμάτιό μας και να έχουμε ποιοτικό ύπνο, ακόμη και για την επιδερμίδα μας. Ναι, είναι πολύ σημαντικό να πλένουμε τα μαξιλάρια ύπνου.

Όσο σημαντική είναι η πλύση των μαξιλαροθηκών και των σεντονιών, άλλο τόσο σημαντικό είναι το πλύσιμο στα μαξιλάρια. Σύμφωνα με έρευνα, αν το μαξιλάρι δεν πλυθεί για δυο χρόνια, το 1/3 του συνολικού βάρους του θα καταλήξει να αποτελείται από νεκρό δέρμα, ακάρεα σκόνης και τα περιττώματά τους.

maksilaria

Το μαξιλάρι θα έχει μετατραπεί σε εστία βρωμιάς και μόλυνσης, ενώ εσείς θα κοιμάστε αγκαλιά μαζί του όλο αυτόν τον καιρό. Εκτός αυτού, η ίδια έρευνα καταδεικνύει πως αυτή η βρωμιά μπορεί να προκαλέσει και αϋπνία. Μπορεί δηλαδή, κάποια από τις νύχτες που ξαγρυπνήσατε να οφείλονται στο βρώμικό μαξιλάρι.

Φυσικά, έχει επιπτώσεις και στην υγεία. Εκτός του ότι είναι εστία μόλυνσης, η αϋπνία που μπορεί να προκαλέσει, ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρά καρδιακά νοσήματα ακόμα και διαβήτη.

Οι ειδικοί λοιπόν συνιστούν να πλένετε το μαξιλάρι σας συχνά, κι αν είναι εφικτό, όσο συχνά πλένετε και αλλάζετε τις μαξιλαροθήκες σας.

maksilaria

Πώς πλένονται όμως;
Γέμιση Με Φτερά ή Πούπουλα

Τα πουπουλένια μαξιλάρια είναι η εύκολη λύση στο πλύσιμο, αφού συνήθως επιτρέπεται η χρήση του πλυντηρίου και του στεγνωτηρίου. Τοποθετήστε ένα ή δύο μαξιλάρια στον κάδο, σε κάθετη θέση, και φροντίστε ώστε να είναι κατανεμημένο το βάρος σε όλο τον κάδο. Εάν υπάρχει αρκετό κενό, συμπληρώστε με πετσέτες ή σεντόνια.

Καλό είναι να επιλέξετε ένα υγρό απορρυπαντικό, χωρίς ένζυμα, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα είστε σίγουροι ότι θα απομακρυνθεί όλο το απορρυπαντικό κατά το ξέβγαλμα και δεν θα διαβρωθούν τα πούπουλα. Για να μην αλλοιωθεί το κάλυμμα των μαξιλαριών φορέστε τις μαξιλαροθήκες και τοποθετήστε τα έτσι στο πλυντήριο. Πλύνετε σε μέτρια θερμοκρασία και απαλό πρόγραμμα.

maksilaria

Αν επιτρέπεται η χρήση στεγνωτηρίου καλό είναι να τοποθετήσετε μαζί και μερικές μπάλες του τένις καθώς θα βοηθήσουν ώστε να κατανεμηθεί και πάλι ομοιόμορφα η γέμιση σε όλο το μαξιλάρι.

Αν δεν χρησιμοποιήσετε το στεγνωτήριο τότε πρέπει να απλώσετε το μαξιλάρι σας οριζόντια, σε σημείο που δεν θα έρχεται σε άμεση επαφή με τον ήλιο. Αφήστε το να στεγνώσει για πολλές ώρες και πηγαίνετε ανά τακτά διαστήματα για να το τινάζετε ή να το πιέζετε ώστε να κατανεμηθεί παντού η γέμιση.

maksilaria

Γέμιση Με Αφρό, Μετάξι ή Λάτεξ

Σε αυτήν την περίπτωση θα ταλαιπωρηθείτε λίγο περισσότερο όμως αξίζει τον κόπο! Συνήθως τα μαξιλάρια με γέμιση αφρού, μεταξιού ή λάτεξ δεν πλένονται στο πλυντήριο, αλλά στο χέρι ή με στεγνό καθάρισμα. Σε κάθε περίπτωση να τσεκάρετε την ετικέτα με τις οδηγίες πλύσης!

Εφόσον ενδείκνυται το πλύσιμο στο χέρι βυθίστε το μαξιλάρι σας σε μία λεκάνη με διάλυμα χλιαρού ή δροσερού νερού και πράσινου σαπουνιού. Προσέξτε να μην κάνετε απότομες κινήσεις, γιατί η γέμιση θα έχει απορροφήσει μεγάλο μέρος του νερού με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά το βάρος του μαξιλαριού και μία άγαρμπη κίνηση να επιφέρει το ξήλωμα κάποιας ραφής.

Αφού το αφήσετε για λίγη ώρα στο νερό πιέστε το απαλά για να απομακρυνθεί μεγάλο μέρος του νερού, χωρίς όμως να το στύψετε. Απλώστε το οριζόντια, χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο.

Εάν αποφασίσετε να φροντίσετε το μαξιλάρι σας με στεγνό καθάρισμα, τότε αφού αφαιρέσετε το εξωτερικό κάλυμμα και το πλύνετε, χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό σκουπάκι για να απορροφήσετε τη σκόνη στην επιφάνεια.

Στη συνέχεια περάστε απαλά την επιφάνεια με ένα πανί, το οποίο θα έχετε βουτήξει σε ένα διάλυμα νερού και πράσινου σαπουνιού. Προσοχή, μην βρέξετε πολύ το πανί και απορροφηθεί νερό στο εσωτερικό του μαξιλαριού. Έπειτα σκουπίστε όλη την επιφάνεια με ένα στεγνό πανί και απλώστε το οριζόντια, χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο.

Φροντίστε ώστε τα μαξιλάρια σας να είναι απολύτως στεγνά όταν τα ξαναχρησιμοποιήσετε, καθώς και η παραμικρή ποσότητα υγρασίας μπορεί να αποτελέσει αιτία για την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων.

Πηγή1

Πηγή2

 

Σχετικές αναρτήσεις

Πότε πρέπει ν’ αλλάξεις το μαξιλάρι σου;

DecorNews

Τι δεν λείπει από ένα γαλλικό υπνοδωμάτιο

DecorNews

Καλοκαιρινός αέρας στο υπνοδωμάτιο σου

DecorNews