Decor News
Image default
Τάσεις

Ψάθινα Χαλιά: Πλεονεκτήματα και όλα όσα δεν ήξερες

Τα ψάθινα χαλιά αντικαθιστούν το καλοκαίρι τα βαριά μάλλινα ή οποιουδήποτε άλλου υλικού χαλί. Πολλοί λένε ότι διαθέτουν περισσότερα πλεονεκτήματα εν συγκρίσει με τα χαλιά άλλων υλικών. Είναι όμως έτσι;

Τα ψάθινα χαλιά μπορεί να είναι εξαιρετικής αισθητικής, να προσδίδουν αμέσως στον χώρο άνετη διακόσμηση και ταυτόχρονα να διαθέτουν πολλά ακόμη πλεονεκτήματα πράγματι. Από τον τρόπο καθαρισμού, μέχρι το πόσο οικονομικά μπορεί να είναι σε σχέση με άλλα χαλιά.

Ας δούμε αναλυτικά τις λεπτομέρειες στα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματά τους

”Κοκοφοίνικας, Γιούτα, Σισάλ. Τα τρία βασικά είδη χαλιών κατασκευασμένων από φυτικές υφαντικές ίνες, προερχόμενες από τα φυτά Κοκοφοίνα, Corchorus και Αγαύη η Σιζαλανή αντίστοιχα και που γίνονται όλοι και περισσότερο δημοφιλή στην διακόσμηση εσωτερικών χώρων, λόγω της εξαιρετικής αισθητικής τους και τον εύκολο τρόπο που συνδυάζονται σε κάθε χώρο όποιο και αν είναι το στυλ διακόσμησής του και οι αποχρώσεις που κυριαρχούν.” 

Η βασική διαφορά τους σε σχέση με τα συνθετικά ψάθινα χαλιά, που επίσης γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα, είναι η ανθεκτικότητά τους.

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι τα χαλιά Σιζάλ που συχνά περιλαμβάνουν και ίνες Κοκοφοίνικα αποτελούν πλέον την πιο διαδεδομένη επιλογή των διακοσμητών και για την αισθητική αναβάθμιση επαγγελματικών χώρων όπως ξενοδοχεία, καταστήματα κλπ και γενικά χώρους όπου τα χαλιά υπόκεινται σε καθημερινή και σκληρή χρήση.

Η αντοχή τους

Το γεγονός ότι πρόκειται για χαλιά κατασκευασμένα από οικολογικά υλικά, η φυσική τους απόχρωση που δεν προσθέτει επιπλέον έντονο χρώμα στον χώρο και έτσι το χαλί δεν σας δεσμεύει χρωματικά στους συνδυασμούς των υπόλοιπων στοιχείων – υφασμάτων, η γενική αισθητική τους ταιριαστή με όλα τα διακοσμητικά στυλ από το πλέον κλασσικό έως το εντελώς μοντέρνο και το γεγονός ότι η επιφάνειά τους μπορεί να αδιαβροχοποιηθεί και να γίνει ακόμη πιο ανθεκτική στο λέρωμα είναι τα βασικά πλεονεκτήματα των χαλιών από φυσική ψάθα. 

Μια επίσης σημαντική διαφορά ανάμεσα στα χαλιά από φυσική και συνθετική ψάθα είναι ότι τα πρώτα δεν πλένονται.

Καθαρίζονται σε ηλεκτρική σκούπα, τοπικά σε περίπτωση λεκέδων μπορεί να βεβαίως να χρησιμοποιηθεί νερό, ενώ αν μετά από αρκετό χρόνο χρήσης επιθυμείτε έναν γενικό καθαρισμό τους αυτός μπορεί να γίνει με ειδικό στεγνό καθάρισμα σε ταπητοκαθαριστήριο. 
Η αδιαβροχοποίηση της επιφάνειάς τους (που μπορεί να γίνει είτε εξ΄αρχής από το κατάστημα που θα τα αγοράσετε είτε εκ των υστέρων με ειδικό αδιαβροχοποιητικό σπρέϊ) κάνει την φυσική ψάθα ακόμη πιο ανθεκτική στο λέρωμα. 

Ένα επίσης πλεονέκτημα των ψάθινων χαλιών, για όσους δεν …πολυσυμπαθούν την διαδικασία “στρώσε-ξέστρωνε” 🙂 είναι ότι μπορούν να παραμείνουν στο δάπεδο όλες τις εποχές του χρόνου και να συνδυαστούν εξαιρετικά και με την καλοκαιρινή όψη – διακόσμηση του σπιτιού. 

Σχετικές αναρτήσεις

Ναυτική Διακόσμηση: Νησιώτικο στυλ στο εξοχικό

DecorNews

Κάνε τα κεριά που έχεις στο σπίτι να αποκτήσουν νέο ύφος

DecorNews

Κάνε το σπίτι σου..Studio με 5 αλλαγές

Decor News