Decor News
Image default
TIPS ΣΠΙΤΙ

Έξυπνο ξεστόλισμα φέτος για να μην ταλαιπωρηθείς του χρόνου!

Ξεστόλισμα! Ήρθε και πάλι η Νέα χρονιά και οι μέρες που θα ξεστολίσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας πλησιάζουν!

Οι ημέρες για το ξεστόλισμα, εθιμοτυπικά, είναι μετά τα Φώτα και του Άι Γιαννιού! Και αν το στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι μια ευχάριστη διαδικασία που μας γεμίζει χαρά και ανυπομονησία, το ξεστόλισμα είναι, για άλλους μία βαρετή διαδικασία και για άλλους στενάχωρη γιατί δίνει τη λήξη της γιορτινής περιόδου. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που το θεωρούν μία ημέρα που με χαρά αλλάζουν την διακόσμηση του χώρου τους! Εγώ είμαι μία από αυτούς!

Σ’ αυτή τη διαδικασία είναι καλό να συμμετέχει όλη η οικογένεια και να μην επωμίζεται ένα άτομο όλη την δουλειά! Έτσι θα μαζευτούν όλα πιο εύκολα, γρήγορα και ευχάριστα!  
Αποθήκευση Χριστουγεννιάτικων στολιδιών

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές και κόλπα που θα σας βοηθήσουν στην αποθήκευση των στολιδιών και του χριστουγεννιάτικου δέντρου και μερικά από τα πράγματα που θα χρειαστείτε είναι: θήκες αυγών, πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης, σακουλάκια, κουτιά γλυκών, κουτιά παπουτσιών και ζώνες παλιές. Απλά, για να προστατευθούν τα πιο εύθραυστα στολίδια, καλό είναι να τα τυλίγεται με bubble wrap, ρυζόχαρτα ή χαρτιά από παλιά περιοδικά και εφημερίδες.

Η τεχνική από κάτω προς τα πάνω

Αυτή είναι μια τεχνική που θα μας βοηθήσει πολύ τόσο να ξεστολίσουμε όσο και όταν έρθει η ώρα να ξαναστολίσουμε το δέντρο μας. Και είναι πολλή απλή: Όπως έχουμε την κούτα τοποθετούμε στον πάτο εκείνα τα διακοσμητικά που την επόμενη χρονιά θα χρειαστούμε τελευταία και πιο πάνω εκείνα που θα πρέπει να βγάλουμε πρώτα. Άρα όπως ξεστολίζουμε τα τοποθετούμε μέσα στο κουτί αντίστροφα!

Πριν από όλα τα υπόλοιπα, είναι σημαντικό να ξεσκονίζετε με ένα πανάκι τόσο τα στολίδια του δέντρου όσο και όλα τα διακοσμητικά γιατί για να διατηρήσουν την λάμψη και την ομορφιά τους πρέπει να αποθηκευτούν καθαρά!

Χωρίζουμε σε κατηγορίες

Ένας άλλος τρόπος να αποθηκεύσουμε την Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση είναι ο διαχωρισμός σε κατηγορίες. Οι κατηγορίες αυτές θα μπορούσαν να είναι ανά χρώμα, ανά είδος ή ανά δωμάτιο, ανάλογα πάντα με τα διακοσμητικά που έχουμε αλλά και το πως μας βολεύει. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να βάλουμε όλα τα κόκκινα στολίδια σε ένα κουτί κι όλα τα ασημένια σε ένα άλλο. Ή να βάλουμε όλες τις μπάλες μαζί ενώ τα άλλα είδη και τις γιρλάντες ξεχωριστά. Επίσης αν στολίζουμε περισσότερα από ένα δωμάτια, θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τα στολίδια του σαλονιού σε ένα κουτί και τα στολίδια του παιδικού δωματίου σε ένα άλλο κ.ο.κ.

Μην ξεχάσεις να τραβήξεις φωτογραφίες από τον φετινό σου στολισμό για να τον θυμηθείς του χρόνου εάν θέλεις να τον επαναλάβεις ή ακόμα για ενθύμιο ή για αρχείο με τους Χριστουγεννιάτικους στολισμούς που κάνεις κάθε χρόνο!

Στολίδια

Τοποθετήστε πλαστικά ποτηράκια μέσα σε ένα κουτί και τοποθετήσετε στο καθένα από αυτά τις χριστουγεννιάτικες μπάλες ή τα μικρά στολίδια σας. Έτσι, δεν θα μπλεχτούν μεταξύ τους, θα είναι τακτοποιημένα και θα αποφύγετε τον κίνδυνο να σπάσουν. Για μικρότερα στολίδια χρησιμοποιείστε τις θήκες των αυγών που στοιβάζονται κιόλας και διατηρούνται όλα τακτοποιημένα.

Λαμπάκια

Μια εύχρηστη ιδέα για να αποθηκεύσετε τα λαμπάκια, είναι να τα τυλίξετε σε μια κρεμάστρα. Αυτό θα βοηθήσει να μην μπερδεύονται τα λαμπάκια μεταξύ τους και θα είναι ποιο εύκολο να τα ξαναστολίσετε του χρόνου. Την ίδια δουλειά μπορείτε να κάνετε και με ένα κομμάτι σκληρό χαρτόνι.

Ξεκαθαρίζουμε όσο συμμαζεύουμε

Καθώς ξεστολίζουμε, τσεκάρουμε όσα από τα διακοσμητικά έχουν φθαρεί ή σπάσει, ώστε να πάνε κατευθείαν στην ανακύκλωση. Καθώς και εκείνα τα στολίδια που δεν μας αρέσουν πια και θα θέλαμε να τα δώσουμε.

Καθαρισμός Χριστουγεννιάτικου δέντρου

 

 

Αφού το ξεστολίσουμε το επόμενο βήμα είναι να καθαρίσουμε το δέντρο μας! Ένας απλός και γρήγορος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε το σκουπάκι χειρός ή την ηλεκτρική σκούπα τοποθετώντας απλά το εξάρτημα για το ξεσκόνισμα και ρυθμίζοντας την αντίστοιχη ένταση. Περνώντας ένα ένα τα κλαδιά και όλα τα μέρη του δέντρου αφαιρείται όλη η σκόνη που έχει καθίσει πάνω του όλες αυτές τις μέρες!

Ένας ακόμα τρόπος καθαρισμού είναι μετά το ξεστόλισμα και την αποσυναρμολόγησή του και αφού ρουφήξουμε τη σκόνη με τη σκούπα, να το ψεκάσουμε με ένα διάλυμα που θα έχουμε φτιάξει από 3 μέρη χλιαρού νερού και ένα μέρος ξύδι! Μετά σκουπίζουμε όλα τα μέρη με μια πετσέτα για να καθαρίσει και το αποθηκεύουμε.

Προσοχή : Το αφήνουμε να στεγνώσει καλά πριν την αποθήκευση καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αναπτυχθεί μούχλα μέσα στο κουτί ή την σακούλα από την υγρασία!

Extra tip: Κάλο είναι, στα κουτιά και στις κούτες να τοποθετείτε silica gel (αυτά τα μικρά λεύκα σακουλάκια που υπάρχουν σε διάφορα πράγματα που αγοράζουμε όπως παπούτσια, τσάντες κλπ) τα οποία τραβούν την υγρασία και δεν επιτρέπουν τη δημιουργία μούχλας.

Αποθήκευση Χριστουγεννιάτικου δέντρου

Για την αποθήκευση του χριστουγεννιάτικου δέντρου υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές. Μπορείτε απλά να το βάλετε μέσα στην κούτα του (εάν την έχετε) ή να το τυλίξετε σε παλιά σεντόνια ή τραπεζομάντηλα ολόκληρο ή αποσυναρμολογημένο. Εάν είναι σχετικά μικρό, μπορείτε να το τυλίξετε με ζελατίνα συσκευασίας. Σε αυτή την περίπτωση θα πιάνει τον λιγότερο δυνατό χώρο και δεν θα γεμίσει σκόνη. Την επόμενη χρονιά, κόβετε με ψαλίδι την ζελατίνα και το δέντρο είναι έτοιμο!

Τέλος μαζέψτε προσεκτικά όλα τα κεριά και τα διακοσμητικά που υπάρχουν σε όλους τους χώρους του σπιτιού και όταν τελειώσεις με το πακετάρισμα μην ξεχάσεις να γράψεις έξω από κάθε κουτί τι περιέχει!

Και αφού ξεστολίσατε και κρύψατε ότι θυμίζει Χριστούγεννα ήρθε η ώρα της καθαριότητας!

Αμέσως μετά μπορείς να αλλάξεις διακόσμηση στον χώρο σου και θα νιώσεις αμέσως ανανεωμένος και έτοιμος να επιστρέψεις στην καθημερινότητά σου με νέα ατμόσφαιρα, νέα όνειρα και πολύ αισιοδοξία!

 

Σχετικές αναρτήσεις

Συντηρητής κρασιών: Γιατί να τον επιλέξουμε

Kwnstantina

African Style: Η Ινσταγκραμικη τάση στη διακόσμηση του σπιτιού

Kwnstantina

Πηγές που προκαλούν άγχος μέσα στο σπίτι μας

Anastasia