Μουσείο από πλαστικό το οποίο στήθηκε για λίγες μέρες και μετά ανακυκλώθηκε; Και όμως είναι αλήθεια.
Στη Μαδρίτη και συγκεκριμένα στην πλατεία που γειτνιάζει με το Εθνικό Μουσείο Reina Sofia, στήθηκε ένα μουσείο εξ’ ολοκλήρου από πλαστικό, το οποίο μετά από λίγες μέρες αποδομήθηκε και εν τέλει ανακυκλώθηκε. Καλά διαβάζετε, το μουσείο ανακυκλώθηκε.
Προκατασκευασμένο από πλαστικό και συναρμολογούμενο σε 2 ημέρες, στήθηκε ως ευαισθητοποίηση για το κοινό και όλη την ανθρωπότητα. Φτιάχνοντας αυτό το μουσείο οι δημιουργοί θέλησαν να προσεγγίσουν αυτό το απίστευτο υλικό με τον πιο πρωτότυπο τρόπο. Ο σχεδιασμός του έχει προσπαθήσει να αποφύγει την κοινή εμφάνιση των εφήμερων εγκαταστάσεων και έχει επιλέξει μια πιο «σοβαρή» προσέγγιση. Τα πλαστικά που χρησιμοποιήθηκαν επιλέχθηκαν με βάση την ικανότητά τους να ανακυκλώνονται, τη δομική τους απόδοση, τη διαφάνεια.
Πλαστικό Μουσείο είναι ο κοινός χαρακτηρισμός του και ο τρόπος κατασκευής του επιτρέπει την πρόσοψή του ν’ αλλάζει όψη κατά τη διάρκεια της ημέρας και να λειτουργεί ως φανάρι κατά τη διάκεια της νύχτας.
Το πλαστικό είναι ένα απίστευτο υλικό. Το μεγάλο πρόβλημα με αυτό είναι πώς το χρησιμοποιούμε και το απορρίπτουμε στη φύση. Με αυτήν την ιδέα, το Πλαστικό Μουσείο θέλει δείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το πλαστικό στη ζωή μας και τις δυνατότητες που προσφέρει η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση.
Ας δούμε τι λέει η Alicia Martín, εκπρόσωπος της EsPlásticos, μιας πλατφόρμας που ενεργοποιεί παράγοντες στον τομέα του πλαστικού στην Ισπανία σχετικά με το εγχείρημα:
”Αυτό το μουσείο υπογραμμίζει τη σημασία της χρήσης πλαστικού και της συμβολής του στην προστασία του περιβάλλοντος σε όλα τα στάδια: οικολογικός σχεδιασμός, χρήση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Δείχνει επίσης ποια είναι η συμβολή του κοινού στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές CO2”.
Πηγή πληροφοριών: Lifo