Decor News
Image default
ΚΟΥΖΙΝΑ

Παστέλι: Νηστίσιμο και πλούσιο σε βιταμίνη Ε

Το παστέλι, είναι ένα γλυκό σνακ τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο, μαγνήσιο και σίδηρο, με ρίζες από την Ιλιάδα του Ομήρου. Αποτελεί μια ελαφριά επιλογή φαγητού ανάμεσα στα κυρίως γεύματα.

Στα βασικά της υγιεινής διατροφής συγκαταλέγονται τα σνακ και έτσι μοιραζόμαστε μαζί σας μια καταπληκτική και εύκολη συνταγή για ένα γλυκό σνακ τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Παστέλι, λοιπόν, ένα γλύκισμα με ρίζες από την Ιλιάδα του Ομήρου, ιδανικό για τις απογευματινές λιγούρες.

pasteli

Υλικά

500γρ ανθόμελο
500γρ σουσάμι
1 φλούδα από λεμόνι ή/ και 1 από πορτοκάλι
1 κούπα ανθόνερο ή εναλλακτικά λίγο καλαμποκέλαιο

Εκτέλεση

Καβουρδίζουμε λίγο το σουσάμι είτε σ΄ένα τηγάνι ανακατεύοντας, είτε σε ένα ταψί στο φούρνο παρακολουθώντας για να μη μας καεί.
Σε μια κατασαρόλα βάζουμε το μέλι με τις φλούδες να βράσει 10 λεπτά και το ξαφρίζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να σιγοβράζει. Αμέσως μετά προσθέτουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε το παχύρευστο μίγμα. Για να ελέγξουε το μείγμα μας εάν είναι έτοιμο, ρίχνουμε μια κουταλιά σε ένα μπωλάκι με νερό. Αν σχηματιστεί μια ελαστική μπαλίτσα είναι έτοιμο. Αν είναι πολύ μαλακή συνεχίζουμε το βράσιμο. Ένας άλλος τρόπος είναι να ρίξουμε 1/2 κουταλιά σε ένα πιάτο. Αν μόλις κρυώσει (το βάζουμε στο ψυγείο ή φυσάμε για να μην περιμένουμε) ξεκολλήσει εύκολα, είναι έτοιμο.

pasteli

Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να «ανεβούν» οι φυσαλίδες πάνω.

Αφού κρυώσει, απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και την περιχύνουμε με το ανθόνερο. Εναλλακτικά αντί για ανθόνερο μπορούμε να αλείψουμε τη λαδόκολλα με καλαμποκέλαιο Αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί. Με βρεγμένα χέρια το χτυπάμε με την παλάμη για να μην μείνουν κενά και το απλώνουμε, ιδανικά χρησιμοποιώντας ένα μικρό λαδωμένο πλάστη.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο zinapost.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Το παραδοσιακό στυλ στην ελληνική κουζίνα το 1920+

Kwnstantina

Vintage κουζίνα: Πως να την πετύχεις

Kwnstantina

Κουζίνα tips: Ποια φρούτα και λαχανικά δεν χρειάζονται ψυγείο

Kwnstantina